2013. október 15., kedd

Zombiegore (2003)

Zombiegore (2003)






Rend.: Maarten van Druten (rendezte? Viccelsz?)

Egy mondatban: "Szar, szemét, szar!"

Van Druten munkája nem vehető szigorúan horrorfilmnek. Bár az imdb előkelően horrornak aposztrofálja ezt a fekáliát, attól még ez nem horror. Nem is film. Inkább csak egy dilettáns youtube video, ami másfél órára duzzadt.
A történet... ennyi.
A színészi játék... mi van?
A gore... hagyjuk.

Valami ami zombie lenne... vagy bármi más, amitől felröhögsz.


A vágást pedig nem is tehetem az említett három mellé. A hentes, aki a filmet vágta, minő véletlen, maga a rendező! Nyilvánvalóan a vágástechnikát rajzlapon, bárddal gyakorolta, mert a linearitásban hatalmas hézagok tátonganak. Meg úgy mindenben, mindenen, aminek köze van a filmhez. Az egyetlen pozitívuma a Druten projectnek, hogy nem készített e gyöngyszem óta másik filmet.

Gyöngyszem?
Az!
Ez a film nem horror, nem is akció film, nem dráma, hanem színtiszta műfajparódia. Szándékán kívül mutatja meg a rendezés és vágástechnika összes bakiját és tévedését. Egy gyilkosság nincs ami működne. A párbeszédek annyira ostobák, hogy... semmi nincs ilyen ostoba. A cselekmény halad valami felé.
A főszereplő egyszer közel 3 percig zabál valami szendvicset a kocsiban, úgy, ahogy ember nem eszik. Vígjátékban sem. Azután van néhány olyan gyilkosság, amikor az áldozat gyakorlatilag üvöltve marad egy helyben, míg ölik. Ilyet sem láttam még.
Egy másik jelenetben pedig valakit szarrá lőnek gépkarabéllyal, de becsapódási pont nincs a testen, ehelyett szépen ugrál a szereplő, kiabálva, csapkodva, néha piros nyálat köpve, de a tökéletesen pongyola vágásnak köszönhetően még az is kiderül, hogy a fegyver szinte minden irányba tüzel, csak a "haldokló" felé nem.

A fasztudja ki, valami szart mutat a kamerának. Te meg kajolod!


Nem lehet haragudni erre a fi... majdnem filmet írtam! :)
Az imdb 4.2-re taksája, de gondolom, mint horrort. Ha figyelembe vesszük a "Török Rambo"-t és a tízes éveket megszégyenítően gyatra vágást, egy simán nyolcas blődli paródiát kapunk.
Mesélni ugyan sokat nem tudunk másnap róla a haveroknak, csak olyasmit, mint; a csávó vadul tüzel és vágásonként másképp áll a kezében a stuki, meg vadul szurkálja a másikat karddal, míg az pofákat vág, majd elszalad (akit megszurkáltak!!!), meg ilyesmit.

A szereplőkről írni max. annyit tudok, hogy valamennyien a rendező ismerősei és ingyen csinálták a filmet. (Mert gondolom, ezért nem fizettek nekik. Nem tehették!) Ha lehetett volna, gondolom Druten maga játszik minden szerepet, de akkor nincs, aki a kamerát rángatja. Jó, színészeink egyike már előfordult máshol is, de a legtöbb esetben nem jelent meg a neve a stáblistán.

Bármi is volt a Zombiegore leforgatásával a terv, aki nem Maarten van Druten, az nem tudhatja. Ha azonban a cél a világ legszarabb filmjének leforgatása volt, akkor elbaszták, mert ez olyan szar, fos, szar, hogy az már jó!

Figyeld:
- Ha elkezdődött, onnan már mindent.
- A zenei aláfestés néha még a vágásra is rátromfol.
- A vágás folytonosságait. Szinte egyetlen nincs, ami korrektül kapcsolódna a másikhoz.

Igen... komolyan ilyen egy szétrohadt fej a filmben. A zöld meg egy szemgolyó. Sírj velem...!


80%, ha szereted a fos, szenny, fost. Amúgy meg ehhez képest Uwe Boll egy Orson Welles!