2014. május 24., szombat

Fék nélkül - Premium Rush (2012)


Fék nélkül - Premium Rush (2012)

Rendezte: David Koepp



David Koepp a filmezésen belül sok mindenben kipróbálta magát. Eddigi legnagyobb teljesítménye egy szerencsétlen fickó kb. 5 másodperces szerepe a Jurassic Park második részében, amikor is a T-Rex bes(zaba)dulván (érted: zaba) a városba, őt kapja el egy benzinkút közelében.
Hazudtam.

Koepp ennél sokkal komolyabb munkákat tett le az asztalra. Az ominózus jelenet pusztán haveri szívesség volt csupán. Forgatókönyveket írt, ötleteket gyártott, filmeket rendezett.
A "Fék nélkül" a nyolcadik filmje. Akciófilm a javából, kis zsánerfüggő hibával.
Ugyanis a film elröppenő másfél órája olyan karaktereket tesz meg a film főszereplőivé, akikkel ha a városban találkozunk, nagyon nehezen tudunk azonosulni: a kerékpáros futárt.

Azokat a figurákat, akik a KRESZ-t felrúgva cikk-cakkoznak a kocsik között. Akik a piros lámpát nem látják, mert színvakok. Akik suhanás közben simán lehúzzák a kocsi oldaláról a fényezést, majd eltűnnek egy sikátorban a felelősségre vonás elől. Tudom, mert ismertem futárt, mesélt róluk.
Ettől függetlenül a film a kerékpározásról is szól, a szélről, ahogy süvít a hónod alatt. A pillanatnyi szabadság érzéséről mesél, amikor te irányíthatod a sorsod. Arról, amikor kirántod magad egy éles helyzetből. Például, amikor rád rántanák az autó ajtaját, ám te felmérted előre a lehetőséget és elkerülöd a balesetet.
A film a csoportba tartozás élményéről is mesél. Milyen egy olyan közösségbe tartozni, ami kiáll a tagjaiért, ha szakad a kötél. Lehet versengeni egymással. Lehet elküldeni a másikat a 'csába vagy épp ráhajtani a nőjére, viszont amikor baj van, ott állsz a másik mellett, mert ti vagytok és mindenki más.
Ja és van egy rossz zsaru is, jó zsaru pár nélkül, meg egy fontos cetli, amit A-ból B-be kéne vinni kurva gyorsan, meg embercsempészet, gyilkosság és bosszú. Ami mellékes, mert olyan gyorsan pörögnek a kerekek és az események - néha fordított időrendben - hogy kapkodod a fejed. Mire unalmas lehetne a film, hirtelen vége is.

Ami nincs:
Logikus történet.
Jellemfejlődés.
Vér.
Túl sok pénz.


Ettől függetlenül a "Fék nélkül" elég jó kis esti szórakozás, ha nem várunk túl sokat és szeretjük a pergő kaszkadőr munkát. Mert a CGI mellett akad az is, rendesen, hiszen másfél óra tömény kerékpározást és ami vele jár, kapunk.

Spojleres megjegyzések!

Wilee (Joseph Gordon-Levitt) fiatal bringafutár. Sokat nem tudunk meg róla, de kiderül, hogy aranyszívű, munkájában nem ismer tréfát, eszméletlen jól teker és néha a másodperc tört része alatt kapcsol az agya turbó fokozatba. (Nem csak a lehetséges útvonalak kiszámításáról van szó, hanem pl. amikor keresztül borul a rendőr kocsiján és alig ér földet, máris közeliket csinál a rendszámról, hogy le tudja nyomozni a kocsi gazdáját. Szóval tökös legény.
Barátnője, Vanessa (Dania Ramirez) ebből a tökösségből hiányol valamennyit, ezért lagymatag mód szakítani készül Wilee-vel. Nem túl komolyan persze, hogy Wilee ne az esetleges kapcsolati zsákutcán rágódjon a film alatt, hanem azért a küldetésre is maradjon figyelme. Vagy ennyire veszi komolyan a leányzót.
Vanessa szobatársa - sokmilliós városról beszélünk, ám forgatókönyvileg kellett némi plusz motiváció is a karakternek - egy csinos keleti gyöngy, belekeveredik valamibe, amelynek egyik állomása egy üzenet eljuttatása a kínai negyedbe. (A telefon kurvára nem elég, sem a fax, stb.) Wilee pedig átveszi a melót. Ami nála van, az célhoz ér.
Ugyanakkor előkerül egy korrupt és morálisan erősen ingadozó zsaru is, Bobby (Michael Shannon) akinek túl nagy tartozásai vannak, ezért kompenzáláskép be kell vállalnia, hogy az üzenetet cetlit ő maga szerzi meg és szállítja le valakinek. (Abba ne menjünk bele, hogy milyen fontos a cetli, meg, hogy miért akarja egy maffiózó megszerezni, amikor nyilván más módon is hozzá tudna jutni, vagy el tudná azt intézni, amihez a cetli szükséges. Mindegy.)
Wilee menekül, Bobby a nyomában és még a többi klisé, amire az első percek után számítani lehetséges.
Pl. Rendőrség, intrikus kolléga, határidő, balesetek.


A "Fék nélkül" nem akarja megváltani a világot és nem is tudná, hiszen főszereplői hús-vér karakterek - igaz, eléggé elnagyoltak - nem akcióhősök vagy x-menek. Van pár necces jelenet a filmben, ettől függetlenül a valóságtól nem rugaszkodtak el teljes mértékben. A képi és dramaturgiai megoldások néha elterelik a figyelmet a forgatókönyv és logika felismerhető hibáiról.

Kilencven perc zúzda.
Erős 50%
Kiemelném a zenét, ami nagyon tetszett: David Sardy munkája.

Ha tetszett:

- Ezüstkerék - Quicksilver (1986) Kevin Bacon lecsövesedik és eldobva öltönyeit beáll futárnak.
- BMX Banditák - BMX Bandits (1983) Fiatal kerékpárosok belekeverednek valami bűnügybe.
- Pee Wee nagy kalandja - Pee Wee's Big Adventure (1985)
- Start két keréken - Breaking Away (1979)
- Vagy az E.T. végén amikor a skacok elkerekeznek.

A cikkben szereplő ostoba szóviccekért az író elnézést kér.