2015. május 22., péntek

10 fontos Afroamerikai színész...


...aki nélkül ma sehol sem lenne a filmművészet. (Vagy legalábbis sokat színesítettek rajta és ez nem csak szójáték.)

Nem fogok visszamenni az időben. Nem vesézzük ki az első behurcolt rabszolgák életét, a KKK megalakulását, a faji előítélet eredetét. Semmi nagy lélegzetvételű esszémunka.
Kiragadok csupán 10 olyan fekete művészt a sok százból, akik nélkül nem lenne olyan SZÍNES a mozizás világa.

1. Rex Ingram (1895.Okt.20. - 1969.szept.19.)


Hosszú munkával talán találnánk más nevet is, de hirtelen, ha az első afroamerikai színészt szeretnénk fellelni, az Internet az ő nevét dobja ki. Ingram a Mississippi folyón, egy hajón született, 1895.október.20.-án és miután fiatalon Hollywoodba ment, munkát keresni, Elmo Lincoln fedezte fel egy Tarzan filmhez, úgy, hogy Ingram neve nem is jelent meg a stáblistán. (Abban az időben a fontosabb színészek nevét írták ki a film elején, a végére többnyire csak egy "The End" feliratra futotta, mivel nem volt olcsó a nyersanyag.)
Nem kerülték el a tipikus néger szerepek, 1929-től pedig a Broadway-n is kamatoztatta tehetségét.
Abban is első, hogy 1962-ben első afroamerikai színészként szerződés kötötte egy televíziós szappanopera sorozathoz.
1973-ban bekövetkezett haláláig félszáz filmben és tévéshowban szerepelt, utoljára a Bill Cosby show-ban.


2. Hattie McDaniel (1892.Jun.10. - 1952.Okt.26.)


Hattie McDaniel afroamerikai színésznőként több területen is csúcstartó:
Az első afroamerikai nő, aki a rádióban énekelhetett, 1915-ben. Első volt, afroamerikaiként, akit eltemettek a New York-i Rosedale temetőben.
A legfontosabb titulusa azonban, hogy első fekete bőrű színésznőként kapott Oscar-díjat, (Elfújta a szél, 1940, legjobb női mellékszereplő Oscar) jócskán megelőzve ezzel Halle Berry-t.
Hattie közel 100 filmes produkcióban vett részt és rá épült a Tom és Jerry rajzfilmek nagydarab fekete gazdasszonya is.







3. James Baskett (1904.Feb.16. - 1948.Júl.9.)


Korosztályunktól megkérdezve, hogy ki az a James Baskett, értetlen fejrázást kapnánk, ellenben arra a kérdésre, hogy emlékeznek-e Rémusz bácsira, talán igen lenne a válasz, hisz a mesét még a magyar televízió is nagy sikerrel vetítette.
James Baskett 1948-ban, posztumusz tiszteletbeli Oscar-t kapott a filmművészetben elért teljesítményéért, ide értve Rémusz bácsi karakterének megformálását is, ami azért szép gesztus, mert csupán alig tucatnyi filmes produkcióban vett részt.
Baskett rádiózással kezdte, később olyan nevekkel dolgozott együtt színpadon, mint Louis Armstrong, a "Forró csokoládé" revü-műsorban.
Baskett, faji okok miatt nem vehette át személyesen a díjat.




4. Bill Cosby (1937.Júl.12.)



Bill Cosby már a fekete filmművészet megkerülhetetlen alakja. Cosby egyetemi tanulmányai elvégzése közben, ismerősei kérték meg, hogy mivel remek stílussal tud humorizálni, próbálja ki magát a Stand-Up műfajban, amivel gyorsan ismertségre is tett szert, ami közben felfedezte a híres producer, Carl Reiner (Fia Rob Reiner, ismert színész és filmrendező!)
Alexander Scott szerepe az "Én, a kém" sorozatban meghozta az áttörést, (első feketeként kapott érte Emmy díjat) amit 1969-től a Bill Cosby Show csak tovább mélyített. Nevét viselő sorozatokat indított utána is, kisebb-nagyobb megszakításokkal és mellette családi komédiákat forgatott.
Bár Európában nem cseng olyan jól a neve, ettől 85-87-ben műsora nézettségi rekordokat döntött meg egyik legnagyobb versenytársa pedig a Simpson család lett.
Gyermekét, Ennis-t 97-ben meggyilkolták. Cosby tudatosan alakította ki azt az imázst, amit ma ismernek róla és ennek része a nagy, boldog család, mint kiteljesedési forma.
Nálunk néhány filmje videón jelent meg: Túlvilági papa, Leonard a titkos ügynök.



5. Eddie Murphy (1961.Ápr.3.)


Kicsit Murphy vonzereje mára megkopott, de vitathatatlanul a nyolcvanas évek egyik legnagyobb filmes fekete komikusa volt. Stan-Up-ban utazott és a színpadról vitték át a vászonra. Elsőre nem ő volt kiszemelve a Beverly Hills-izsaru főszerepére, de miután megkapta Axel Foley szerepét, kiderült, jó választás az izgága öntörvényű és dumamániás kopó szerepére.
Murphy Brooklyn-ban született. 19 évesen már szerződés köti a híres "Saturday Night Live" show-hoz, amely számtalan művészt nevelt ki a mozi világának. Bálványozta Richard Pryort, akivel első rendezésében, a Harlemi éjszakákban együtt is játszottak, de rajta kívül még Elvis Presley-t, Peter Sellers-t is. Murphy visszautasította a Szellemirtókat, ellenben olyan filmeket vállalt be később, mint a Bölcsek kövére és Dr. Dolittle remake-k. A kilencvenes évek óta fokozatosan esik az ázsiója, amit az olyan remek karakter szerepek sem akadályoznak meg sajnos, mint a Dreamgirls alkoholista énekesének szerepe.



6. Morgan Freeman (1937.Jún.1.)


Morgan Freeman gyakorlatilag eljátszott már mindent. Volt ügyvéd, katona, rabszolga, sittes, bankrabló, mór harcos, de alakította az amerikai elnököt és magát az istent is. Ezt még a fehér színészek sem tudják elmondani magukról!
Hiresen kiegyensúlyozott, nyugodt színész. Még a rosszabb filmeket is képes színvonalban emelni megjelenésével. Kezdetben televíziós munkákat kapott, gyermekműsorokban, sorozatokban és lassan lett A listás mozisztár.
Öt esetben is jelölték Oscar-díjra, melyből egyet kapott a Millió dolláros Bébi mellékszerepéért. Egyik legismertebb karaktere Red a fegyenc szerepe a minden idők egyik legjobb filmjének kikiáltott Remény rabjai narrátoráé. Védjegye finom, nyugodt hangja, ezért több dokumentumfilmhez, rajzfilmhez és egyéb munkához kérték fel, hogy az ő hangja szólaljon meg benne. Kevesen tudják, de folyékonyan beszél franciául és dolgozott szerelőként az USA légierőjénél. Legfontosabb filmjének az 54. hadtestet tartja.


7. Denzel Washington (1954.Dec.28.)

Vitathatatlanul korunk egyik legismertebb és legsikeresebb néger színésze. Aki szereti a filmeket, az ismeri a nevét és legalább egy tucat filmjét látta.
Négy gyermek apja. Édesapja lelkész, anyukája kozmetikus. Külsejének és kisugárzásának köszönhető, hogy viszonylag hamar felfedezte a mozi magának, habár eredetileg újságírónak tanult.
A nyolcvanas évek elején faji és politikai témájú filmekben szerepelt, majd hirtelen blockbusterek és bestsellerek adaptációiban jelent meg: Visszakézből, Pelikán ügyirat, Sok hűhó semmiért.
A kilencvenes években váltakoztak a nagy filmek és a független, kisebb produkciók.
Öt Oscar jelölésből kettőt váltott díjra: Az 54. hadtest, Kiképzés. így ő az első afroamerikai aki két Oscarral is büszkélkedhet.
Védjegye, hogy gyakran játszik egyenruhás szerepeket és létező személyeket.
Még Tom Hanks is elismerően nyilatkozta róla, hogy már csak azzal is tanult tőle, hogy figyelte, ahogy jár a díszletben.
Egyik legrosszabb döntése, hogy elutasította a Hetedik főszerepét, amit Freeman vett át és vitt sikerre. Washington magyarázata, hogy abban az évben már forgatott egy thrillert, de az viszont elhasalt a pénztáraknál.



8. Halle Berry (1966.Aug.14.)



Berry talán aki legjobban kilóg a sorból, habár azért második fekete művésznőként, aki megkapta a legrangosabbnak titulált filmdíjat, szerintem helye van itt.
Gyönyörű színésznő, aki még a válogatós férfiak szívét is képes megdobogtatni.
Eddig egyszer jelölték Oscar-díjra (Szörnyek keringője) és azt meg is kapta. Számtalan egyéb díjra jelölték és egyike azoknak a sztároknak, akik még az Arany Málnát is (Macskanő)  személyesen (első színésznőként) vették át. Erről videó található a neten.
17 évesen megnyeri a teen America első helyezettét, egy évvel később 86-ban Miss Ohióként lett udvarhölgy. Modellként kezdte, kicsi szerepekben, majd hamar megismerte a szakma.
Kétszer ment férjhez és vált el.
Nem vállalta a Féktelenül főszerepét, így adva esélyt annak, hogy Sandra Bullock csillag legyen. (Ezt mondjuk köszönöm!)
Cukorbeteg. Egy tévéfilmben alakította Dorothy Dandridge-t, az első színésznőt, akit női főszerep Oscarra jelöltek, annak ellenére, hogy afroamerikai. A sors fintora, hogy végül Berry lett az első ilyen színésznő!
Tucatnyi magazin választotta már be a legszebb emberek sorába. Basinger után ő a második James Bond lány, akinek van Oscar-díja.


9. Samuel L. Jackson (1948.Dec.21.)


Jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb fekete színész. Sokat köszönhet Tarantino-nak, aki megtette a Ponyvaregény egyik főszereplőjének, majd ismét foglalkoztatta a Jackie Brown-ban. Napjaink egyik legismertebb karakterszínészei közé tartozik és akárcsak Morgan Freeman, ő is játszott már szinte mindent.
Független filmek és A filmek között lavírozszívesen játszva barátok, ismerősök filmjeiben.
Első, kis szerepét 72-ben kapta, de a siker végül a Ponyvaregénnyel érkezett meg számára, pedig addigra olyan produkciókon volt túl, mint a Ragtime, Amerikába jöttem, Jurassic Park vagy a Dzsungelláz, Férfias játékok. Egyszerű az oka: Addig szinte csak rövid mellékszerepekben jelent meg.
Kilencvenes évekig drogozott is, de a Dzsungelláz előtt leszokott szenvedélyéről, hogy alakíthasson egy drogost!
Kevesen tudják, de nem támogatja a rapperekből színésszé váló művészeket, mondván, hogy két különböző szakma és a színészethez sok munka kell. Ennek ellenére úgy hozta a sors, hogy majdnem egy tucat olyan filmet forgatott, amelyben rapperek lettek a partnerei.
Kedvenc színe a lila és ez több filmjében visszaköszön: pl. Mace Windu lézerkardja is lila.
Nem csak sok képregényfilmben játszik, de olyan karaktert is alakított, aki képregények világába képzeli magát. (Sebezhetetlen)
Olyan szenvedélyes golfos, hogy szerződéseiben állandóan kiköti, hogy a forgatási helyszín közelében kell lennie egynek. Akkor is, ha nem ér rá azután játszani.


10. Sidney Poitier (1927.Feb.20)



Színészóriás, aki gyakorlatilag, szerintem, olyan a filmművészetben, mint Malcolm X és Martin Luther King.
Szerepei mai szemmel is izgalmasak.
Róla már beszéltem a "Tanár úrnak szeretettel" kapcsán.
Borzalmasan rossz körülmények közé született és fiatalon bátyjához küldték szülei, hogy megelőzzék, hogy rossz útra térjen. Fiatalon találkozott a faji előítéletekkel és végigjárta a poklot, mielőtt a színészettel is megpróbálkozott. Hamar észrevette, hogy a feketék háttérbe szorulnak a filmekben, még akkor is, ha főszerepet kapnak. Szerepvállalásait később ennek rendelte alá. Ennek eredménye, hogy 59-ben megkapta első jelölését (A megbilincseltek) és öt évvel később, 64-ben meg is kapta (Nézzétek a mező liliomait!) 2002-ben megkapta a tiszteletbeli Oscar-t is.
Félszáz szerepével megkerülhetetlen alakja a filmművészetnek, amely olyan remek filmekben csúcsosodik ki, mit a Tanár úrnak szeretettel vagy a Találd ki, ki jön vacsorára.
Nem tudod róla, de folyékonyan beszéli az orosz nyelvet!


A felsorolás közel sem teljes, hiszen lehetne vitatkozni, itt van-e helye Oprah Winfrey-nek,  Whoopi Goldberg-nek, Laurence Fishburne-nek vagy Cuba Gooding Jr.-nak?
Mindenesetre nevek még lennének és később talán sorra is kerülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: