2015. július 10., péntek

Top 10: Tom Hanks



Tom Hanks a tipikus szomszéd fiú, akitől szívesen kérünk egy bögre cukrot. Nyugodt hangjával és kisugárzásával, amelyet persze csak a filmeken és riportokon keresztül ismerhetünk, egy ambiciózus, barátságos és a világ jobbá tétele iránt elkötelezett embert ismerünk meg. Miért gondolom? Mert munkássága a filmszerepeken kívül belenyúlik olyan produkciókba is, melyek a történelem fontos eseményeiről mesélnek, mint a NASA tevékenységei, hogy elhagyjuk a bolygót vagy filmsorozat a második világháborúról.
Mikor Magyarországot több tízezer disszidens hagyta el 1956-ban, Amerikában, a Kaliforniai Concorde-ban megszületett Thomas Jeffrey Hanks, egy utazó szakács és kórházi nővér gyermekeként, Július 9.-én.

Kedvenc filmjeim tőle, amiket láttam:

1. Legénybúcsú - The Bachelor Party (1984)

Komolytalan fiatalember igyekszik elvenni felső tízezerbeli barátnőjét, de előtte még a barátok szerveznek neki egy igazi, "Ereszd el a hajamat!". A barátnő féltékeny, a szomszéd fiú bekavar, van pornó, kurvák, gengszterek, balhé tökig.
Videós korszak egyik alap filmje. Ha ezerszer nem láttam, akkor egyszer sem.
Tudtad, hogy eredetileg Kelly McGillis-t szemelték ki Debbie szerepére, csak valahogy nem találták elég szexisnek?

2. Segítség, felnőttem! - Big (1988)

Josh a vurstliban a varázslatos Zoltar csodamasinájától várja a csodát. Be is jön. Élete vágya, hogy végre felnőhessen és másnap reggel a 14 éves srác egy harmincas férfi testében ébred. Persze azonnal el kell tűnni otthonról, hiszen ki hinné el a mesét a gépről és kívánságról. De mivel meg is kellene élni valamiből, ha már otthon vagyunk, Josh olyan területen helyezkedik el, amihez legjobban ért: játékgyártás. Közben megismerkedik a szerelemmel, az irigy kollégákkal, a felelősséggel. Miután kellő tapasztalatot szerez, akár vissza is térhet az életébe, gyerekként, de felnőve, ahogy vágyott rá.
Ez egy másik rongyosra nézett Hanks mozi. Csodálatos zene, remek jelenet, amikor Robert Loggia-val lábbal zongoráznak, vagy a filmbeli barátjával ökörködnek. Minden gyereknek, aki fel akar nőni és minden férfinak, aki belül örökké gyermek.
Tudtad, hogy viszonylag sokáig úgy hírlett, hogy Robert De Niro lesz a főszereplő, csak túl sokat kért?

3. Egyik kopó, másik eb - Turner & Hooch (1989)

Kutyások nagy kedvence ez az állati krimi. Turner, a pedáns, tisztaság mániás nyomozó, hogy megoldjon egy gyilkossági ügyet és ami még vele jár, az áldozat bumfordi kutyáját magához veszi, bízva abban, hogy a kutyus felismerheti a támadót, ha újra összefutnak. Persze elég ostoba ötlet, ami csak egy vígjátékban működik olyan jól, mint itt. Két "kultúra" csap tehát össze.
Tudtad, hogy szerettek volna tévésorozatot is a filmből készíteni, a "Vissza a jövőbe" Biff Tannen-jével, de a pilot epizódra nem volt kíváncsi a... kutya sem?

4. Forrest Gump - Forrest Gump (1994)
Ha tízes lista, ez nem hiányozhat róla! Forrest Gump, habár I.Q.-ja alulról veri egy butább átlagemberét, valahogy mindig a megfelelő helyen van és megfelelő időben, hogy az Amerikai történelem fontos alakjainak a közelségét élvezze és tegyen valamit ő is az országáért, amely néha a vállára vette, de azért nagyjából nem foglalkozik vele. Forrest csak szeretne Jennny-vel lenni, aki örök szerelme, de a lány valahogy nem tud jól választani - bár, ez morális kérdés - ezért inkább újra és újra lelép Forrest életéből, vagy épp visszatalál belé. Minden viszonyítás kérdése. Végül, mielőtt Jenny meghalna, még megajándékozza az életének egyetlen önzetlen szerelmét egy gyermekkel.
Hihetetlen film, amit megint csak ezerszer meg lehet nézni!
Tudtad, hogy John Travolta nagyon megbánta, amiért nem vállalta a főszerepet és Tom Hanks nem kért pénzt a szerepért, csupán részesedést a film utáni bevételből, ami úgy 40 millió dollárocska lett?

5. Ryan közlegény megmentése - Saving Private Ryan (1998)
A filmtörténet egyik legrealisztikusabb - vagy nekem legalábbis, laikusnak annak tűnő - háborús nyitányát produkáló filmdráma, amelynek megtekintése után már soha többé nem tudtam azt érezni, hogy a háború hősies lenne. Egy maroknyi férfi kapja a feladatot, hogy egy társukat visszahozza a frontvonal mögötti területről. A parancsot néhányan megkérdőjelezik, de végrehajtják. Véres áldozatok árán.
Tudtad, hogy egyedül Matt Damon-nak nem kellett részt vennie egy intenzív felkészítő tréningen a forgatás előtt, hogy ezzel is elhatárolják a karakterét a főszereplőktől, így könnyebben érzékeltetve, hogy a többiek mennyire nem örülnek neki?

6. A szerelem hálójáb@n - You've Got Mail (1998)
Sokak szerint ez csak langyos ismétlése "A szerelem hullámhosszán"-jának, de ezt legalább többször láttam és a végén mindig vágni kezdik a nindzsák a hagymát a konyhában. Egy nagy könyvesboltlánc igazgatója és a konkurens, kicsi könyvkuckó tulajdonosa, tudtukon kívül, egymásba habarodnak egy Internetes társkeresőn keresztül. A klasszikus, hollywoodi klisés szerelmes-film, amelyek a harmincas, negyvenes években voltak nagy divatban.
Tudtad, hogy a film az 1940-ben készült "Saroküzlet" című komédia Remake-ja?

7. Halálsoron - The Green Mile (1999)
Stephen King rajongóként ez nem maradhatott ki. A könyv egészen káprázatos remekmű a fantasy és dráma határán csordogáló komor börtöntörténet. Csupa remek színész, remek rendező, operatőr, zene. Három órás film, de pár percnek érzed. Ha eddig azért nem nézted meg, mert úgy véled King horror író, akkor nagyon nagy tévedésben vagy.
Tudtad, hogy az elítélt, John Coffey szerepére a hatalmas néger színészt, Michael Clarke Duncan-t Bruce Willis ajánlotta be?

8. Számkivetett - Cast Away (2000)
A film, amely, gyakorlatilag One Man Show és jutalomjáték. Hanks több, mint harminc kilót fogyott a forgatás alatt, hogy hihetően hozza a hajótöröttet, aki itt valójában repülő-törött. Csak azért egyedül játszik a film nagy részében, mert - buta szóvicc - a film címe eredetileg (Cast Away) kb. annyi: Szereposztás, tűnés! (Hú, kezdek fáradni.)
Hanks egy FedEx aligazgató, aki motivációs tréningeket tart a cég külföldi kirendeltségein. Egyik útja során a repülőgépe lezuhan és egyedül ő éli túl a katasztrófát. Egy lakatlan szigetre vergődik és gyakorlatilag a csomagokban talált holmikkal tudja túlélni a kalandot. Persze, később legalább az egyik csomagot azért, némi késéssel, de elviszi a címzettnek, mert első a munka!
Tudtad, hogy amíg várták, hogy Tom Hanks lefogyjon a szigeten, az egész stáb, persze nélküle, leforgatta a "Temetetlen múlt" című kísértetfilmet?

9. Kapj el, ha tudsz - Catch Me If You Can (2002)
Film a férfibarátságról, amely a kölcsönös tiszteletből növi ki magát. Illetve arról, hogy néha bizony a rablóból lesz a legjobb pandúr. Igaz, ebben a filmben Hanks csak lohol DiCaprio nyomában, mégis nagyon szeretem a filmet, mert a kémia jól működik a szereplők között és jó az alaptörténet, ahogy egy FBI nyomozó hosszú éveken keresztül igyekszik kivonni egy csalót a forgalomból, hogy végül, mire sikerül, végül az iroda kéri meg a korábbi tolvajt, hogy módszereit tanítsa a következő generáció nyomozóinak. Mi ez, ha nem karrier?
Tudtad, hogy a filmet már 1981-ben elkezdték "készíteni", akkor még Dustin Hoffmann-nal, míg végül elkészülve ez lett belőle?

10. Toy Story - Játékháború - Toy Story (1995)
Egyértelműen kakukktojás, hiszen animációs filmről lévén szó, ezt csak szinkronnal néztem meg, így Tom Hanks orgánuma nem tudott úgy átjönni számomra, de a filmet ezerszer láttam és csak ő benne az egyik főszereplő, nem igaz?
Woody a cowboy baba veszélyeztetve érzi első játék pozícióját, mikor gazdája egy új kedvencet kap. Bosszúból, de véletlenül, félre állítja a sci-fi meséből előlépett katona figurát, ám a többi játék és a rongybaba lelkiismeret nem engedi veszni hagyni a trónbitorlót, ezért mentőakciót verbuválnak.
Tudtad, hogy a Mattel cég önfejű hozzáállása miatt kimaradt a meséből egy Barbie baba, aki Woody barátnője lehetett volna?

Sok remek darab maradt ki, de nekem ezek a kedvenceim.
A Philadelphiát pl. nem szeretem, ezért nincs a listán, díjeső ide vagy oda...

Isten éltesse Tom Hanks!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: